Joensuu: historian havinaa ja karjalaista tunnelmaa

Elämä tahtoo olla nykyään todella kiireistä ja aikataulutettua, että tahdomme unohtua kotiin selailemaan puhelinta, pelaamaan videopelejä tai nettikasinoilla. Kiireen keskellä pääsee unohtumaan, että läheltäkin löytyy mielenkiintoisia paikkoja. Jokaiseen kaupunkiin Suomessa sisältyy oma historia, nähtävyydet ja tapahtumat.

Joensuu on Pohjois-Karjalasta löytyvä kaupunki, joka on jäänyt hieman vieraaksi suomalaisille. Tutustutaanpa yhdessä mitä tällä leppoisten ihmisten kaupungilla on tarjottavana meille.

Joensuu tutuksi

Kaupunki pitää sisällään todella laajan kattauksen historiaa, kulttuuria, luontoa ja elämyksiä. Paikallisten lupsakkaasta luonteesta kertoo se, että tapahtumia ja tekemistä löytyy ympäri vuoden. Näihin voi myös vierailijat ottaa osaa ja kerryttää ikimuistoisia hetkiä. Joensuussa voit suunnata matkasi muun muassa näihin seuraavaksi mainittuihin paikkoihin ja tapahtumiin.

Kosiosusi

Tutustumisen tähän Suomen historiaa kantavaan kaupunkiin voi aloittaa tekemällä kävelylenkin kaupungilla. Kaupungin keskeiseltä paikalta löytyy pronssinen patsas, joka kantaa nimeä: susi kosiomatkalla. Eija Hänninen ja Henna Onnela ovat valmistaneet vuonna 2006. Patsaasta on tullut suosittu ihmisten kohtaamispaikka. Muistoksi voit napata kuvan itsestäsi patsaan vieressä. Sulhaselle löytyy myös kaupungilta morsiosusi, joka on tuotu sinne vuonna 2019.

Taidetta ja kulttuuria

Taiteen ja kulttuurin ystävillä löytyy monenlaista näkemistä ja tekemistä Joensuusta. Museoita löytyy kolme erilaista, Pohjois-Karjalan museo Hilma, Bunkkerimuseo ja Taidemuseo Onni. Näiden myötä pääsee aistimaan Suomen historian alkutaivalta, niin sotahistorian kuin taidehistorian puitteissa.

Taidemuseo Onnista löytyy pysyvänä näyttelynä muun muassa monia 1800-luvun merkittävien suomalaistaiteilijoiden teoksia, kuten Werner Holmbergin, Magnus von Wrightin ja Pekka Halosen tuotantoa. Ehdoton helmi näistä kaikista on Albert Edelfeltin Pariisitar vuodelta 1883.

Bunkkerimuseo vie vierailijan Salpalinjalle, joka on osa 1 200 kilometrin mittaista linnoitusketjua talvisodan jälkeen. Vierailija pääsee kunnioittamaan urheiden sotilaiden muistoa, jotka mahdollistavat juuri tällä paikalla sen että voimme elää vapaassa kotimaassamme.

Näiden lisäksi Joensuu tarjoaa kulttuuria vuoden jokaiselle päivälle. Tarjontaa löytyy taiteenlajien jokaiselta alalta. Voit vierailla vaikka kaupunginorkesterin konsertissa tai nauttia teatteriesityksistä joista vastaa kaupunginteatteri.

Ruokaelämyksiä

Tämä kaupunki tarjoaa vierailijoilleen varsinaisia makuelämyksiä. Miltä kuulostaisi savumuikku-punasipulipizza? Tätä erikoisuutta voit maistaa paikallisessa Roihu-pizzeriassa. Yksi parhaimpiin ruokailupaikkoihin kaupungissa lukeutuu Local Bistro, joka valmistaa karjalaista ruokaa modernilla otteella. Näihin lukeutuu muun muassa karjalanpiirakka sillikaviaarilla ja loimulohivohvelit.

Janoa voi helpottaa esimerkiksi gastropub Vispiläkaupassa. Tämä tekee yhteistyötä Honkavuoren panimon kanssa. Asiakkailla on mahdollisuus osallistua oluen maisteluun. Parasta tässä on ehdottomasti se, että oluet on valmistettu Suomessa.

Ilosaarirock

Tätä Suomen toiseksi vanhinta festivaalia on rokattu ensimmäisen kerran jo vuonna 1971. Ilosaarirock on aina heinäkuun toisena viikonloppuna. Täällä pääsee nauttimaan kotimaisten ja ulkomaalaisten muusikkojen loistavista esityksistä.

Kolmipäiväiseen juhlatunnelmaan pääsee loistavasti majoittumalla leirintäalueelle. Näin voit elää jokaisen hetken, jota tämä hymyilevä ja ikuisen auringonpaisteen omaava tunnelma tarjoaa kävijöille. Tätä tunnelmaa kokoontuu luomaan yli 27 000 kävijän joukko joka vuosi.

Botania

Botania on maailman pohjoisin trooppinen perhostalo ja tapahtuma puutarha. Täällä pääset nauttimaan eri vyöhykkeiden kasveista ja niiden kauneudesta. Kahvilassa voi nauttia itsetehdyistä herkuista, joihin raaka-aineet on kasvatettu Botanian omassa puutarhassa. Asiakkaat voivat vuokrata näitä luonnonkauniita tiloja myös omiin tapahtumiin ja yksityistilaisuuksiin.

Seuraava pysäkki: Joensuu

Tässä pieni vilkaisu kaikesta mitä tämä historian, kulttuurin ja iloisuuden kaupunki tarjoaa vierailijoilleen. Näiden lisäksi löytyy lukemattomia paikkoja luonnon läheisyydessä, kuten Kimmelin rannan kalastuspaikka, Utran siirtolapuutarha ja Kolvananuuro.

Lähistöltä löytyy myös Koli, joka tarjoaa kaikkea ratsastuksesta koskenlaskuun upeissa maisemissa. Jos et ole aikaisemmin vieraillut täällä, niin kannattaa suunnitella tämä seuraavaksi pysäkiksi matkallasi.

12 Feb 2021